Bíborosszelet
Hozzávalók:
Sárga rész:
2 tojás
3 tojássárgája
6 dkg porcukor
7 dkg liszt
1 cs. vaníliás cukor
Fehér rész:
4 tojásfehérje
11 dkg kristálycukor
citromlé
2 dkg keményítő
Krém:
3 lap zselatin
2 ek. nescafe
5 cl kávélikőr
9 dkg porcukor
2 dl tejszín
A tojást, a tojássárgáját, a szitált porcukrot és a vaníliás cukrot habosra keverem, ezután lazán beleforgatom a lisztet is, és a masszát nagyméretű sima csővel ellátott nyomózsákba töltöm.
A tojásfehérjét egy kevés citromlével kemény habbá verem, miközben apránként hozzáadom a cukrot, lassan belekeverem a keményítőt, majd a habot szinten nyomózsákba töltöm. Egy tepsit kibélelek sütőpapírral, és felváltva a fehérjéből és a sárgájából nyomott csíkokból 2 db tortalapot készítek (1 lap felváltva 3 fehér és 2 sárga csíkból áll).. Előmelegített 200 fokos sütőben 10 percig sütöm, miközben résnyire nyitva hagyom a sütő ajtaját, majd a hőmérsékletet 120 fokra csökkentem és 5 perc múlva becsukom a sütőajtót. Ezután kb. 20 percig még szárítom. Deszkára borítva a papírt lehúzom róla, és hagyom kihűlni. A krémhez a zselatint hideg vízbe áztatom, majd alaposan kinyomkodom, a likőrt felmelegítem és feloldom benne a zselatint és a kávét. A tejszint kemény habbá verem, a porcukrot és a kávés keveréket belekeverem. A krémet az egyik tortalapra kenem. Ráteszem a másik tortalapot, majd 1-2 órára a hűtőszekrénybe teszem. Tálalás előtt meghintem porcukorral, és óvatosan szeletekre vágom. Leheletfinom édesség.
Megjegyzés: ha Hullalából (növényi cukrászhab, kapható a nagyobb élelmiszer-áruházakban) készítem a krémet, nincs szükség a zselatinra, mert elég kemény és tartós lesz a hab.
Verdens beste őszibarackos vaníliás krémmel
Hozzávalók a sárga tésztához:
4 tojás sárgája
12,5 dkg Ráma margarin
12,5 dkg cukor
12,5 dkg liszt
2 kk. sütőpor
3-4 ek. tej
Habhoz.
4 tojásfehérje
20 dkg cukor
Krémhez:
2 db Aranka vaníliás krémpor
4-5 dl tej
2-3 db őszibarack
A tojássárgáját a cukorral, a margarinnal jól kikeverem, hozzáadom a sütőporral elkevert lisztet és a tejet, majd együtt jó alaposan elkeverem. Sütőpapírral bélelt nagy tepsire kenem. A tojásfehérjét 20 dkg cukorral habbá verem és rákenem a sárga tészta tetejére. Nagyon lassan sütöm. Max. 170 fokos sütőben. Ha túl gyorsan sül, a teteje megég, az alja nyers marad. Addig sütöm, míg egy kicsit rózsaszínű nem lesz. Kihűtöm, kettévágom, és egy széles kés segítségével leválasztom a papírról, tálra teszem, majd a krémmell megtöltöm.
A krémhez az őszibarackokat kockára vágom, citromlével meglocsolom és lecsöpögtetem a levét. Általában 2 cs. krémport használok fel hozzá, kb. 4-5 dl tejhez, az előírt 6 dl helyett. Az ízét még 1 csomag vaníliás cukorral erősítem.
Megjegyzés: főzött vaníliakrémmel még jobb. (úgy készül, mint a krémes krémje.)
Verdens beste
Hozzávalók: 12,5 dkg Ráma margarin 12,5 + 20 dkg cukor 12,5 dkg liszt 4 tojás 4 ek. tej 2 kk. sütőpor vaníliakrém A margarint habosra keverjük a 12,5 dkg cukorral, majd a 4 tojás sárgájával. Hozzáadjuk a tejet, majd a sütőporral elkevert lisztet. A tojások fehérjét keményre verjük a 20 dkg cukorral. A sárga masszát egy sütőpapírral bélelt tepsibe kenjük, majd rá a cukros tojáshabot. 170 °C-os sütőben megsütjük. Ha kihűlt, függőlegesen két részre vágjuk és vaníliakrémmel megtöltjük. Vigyázni kell, mert ha magas a hőmérséklet, a tojáshab megég, míg a sárga réteg nyers marad. Nagyon finom Aranka krémporból készült vaníliakrémmel is, de a főzött vaníliakrémmel, amit egy kis rummal ízesítünk a legfinomabb.
Hozzávalók:
A tésztához: 18 dkg liszt 10dkg Ráma margarin 2 tojás sárgája 6 dkg cukor csipetnyi só Túrókrémhez: 50 dkg túró 2 db tojás 6 púpos ek. porcukor Reszelt citromhéj csipetnyi só Vaníliakrémhez: ½ l tej 1 cs vaníliás pudingpor 6 púpos ek. cukor 2 cs. vaníliás cukor 4 tojás 2 ek. zselatin Piskótához: 2 tojás 2 ek. cukor 2 ek. liszt A tésztához valókat összegyúrom. Egy közepes tepsibe sütőpapírt szabok, majd ezen nyújtom ki a tésztát. Papírral együtt a tepsibe emelem, megszurkálom egy villával, és félig megsütöm. Erre simítom a túrókrémet, és készre sütöm. A túrókrémhez a túrót egy tálba rakom, hozzáadom a reszelt citromhéjat, a porcukrot, a vaníliás cukrot, egy csipetnyi sót, meg a tojások sárgáját. Ha darabos és száraz a túró mixelőrúddal krémesítem. A fehérjét felverem habbá, és lazán a krémhez keverem. Közben elkészítem a vanília krémet. A tej 2/3 részét felforralom a cukorral és a vaníliás cukorral. A maradék tejben elkeverem a tojássárgájákat meg a vaníliás pudingport és sűrűre főzöm a tejben. Közben felverem keményre a tojásfehérjéket és gyors mozdulatokkal a forró vaníliakrémbe keverem. Az egész habos és nagyobb térfogatú lesz. A habbal együtt belekeverek 2 ek. zselatint, amit előzőleg egy kevés vízben megáztattam és a mikróban egy fél perc alatt feloldottam. Ezt a krémet a túróra simítom. Tetejére teszem a piskótalapot, amihez 2 tojásból, 2 ek, cukorral és 2 ek. liszttel készítek piskótamasszát. Ezt egy tepsi nagyságú sütőpapírra nyomom tetszőleges alakzatban egy levágott sarkú nylon zacskóból. Kockára vágva, porcukorral megszórva tálalom.
Hozzávalók: Tésztához: 15 dkg liszt 1-1 kk. instant kávé és kakaópor csipetnyi só 1 kk. borecet néhány ek. bor 2 dkg margarin kenéshez tojásfehérje Töltelék: 30 dkg túró 2-3 ek. tejföl 5-6 ek porcukor Reszelt narancs és citromhéj 5 dkg étcsokoládé A tészta hozzávalóit összegyúrom. Keményebb, de jól formázható tésztának kell lennie. (Kicsit lágyabb, mint a gyúrt tészta.) Hűtőben fél órát pihentetem. Közben elkészítem a túrókrémet. A túrót áttöröm, illetve botmixerrel pépesítem, kikeverem a hozzávalókkal, mintha palacsintatölteléket készítenék, végül hozzákeverem az apróra vágott csokoládét is. (Készítettem már úgy is, hogy csak 25 dkg túrót használtam és 2 dl felver Hullala növényi tejszínhabbal kevertem össze. Így egy habos túrókrémet kaptam.) A tésztát nagyon vékonyra nyújtom, 7-8 cm-es négyzetekre vágom. Habrolósütő hengereket beolajozok, átlósan ráhajtom a tésztanégyzeteket úgy, hogy középen jól összeérjenek. Tojásfehérjével összeragasztom. Kívülről is megkenem tojásfehérjével és forró, bő olajban pár perc alatt megsütöm. Először azt a részét teszem alulra, ahol egymásra ér a tészta, mert fordítva kinyílhat. Mindkét oldalról megsütöm, kiszedem papírtörlőre, egy másik összehajtott papírötlővel megfogom és lehúzom a fémhengerről. Kihűlés után megtöltöm a túrókrémmel, díszítem egy kevés eperlekvárral, és meghintem porcukorral. Ha frissen tálalom a tészta ropogós, ha marad másnapra, kicsit megpuhul a túrótól. (Én ropogósan szeretem, a lányom puhán.)
Stracciatella
Hozzávalók: 4 tojásból piskótalap 1 l tej 2 csomag vaníliás pudingpor 1 narancs 3-4 kanálnyi narancsszörp 7-8 dkg csokoládé 25 dkg cukor 1 csomag zselatin 3 dl tejszín A tepsit kibélelem sütőpapírral. 4 tojásból sütök egy vékony piskótalapot. Leválasztom a sütőpapírról, de visszateszem rá a piskótát. A krémhez a tejből és a vaníliás pudingporból, valamint 25 dkg cukorból főzök egy vaníliás pudingot. Ebbe még melegen belekeverem a narancs lereszelt héját, a levében meg feloldok egy zacskó zselatint. (Elkeverem a narancslében, majd a mikróban kb. fél perc alatt felolvasztom.) Hozzákeverem a pudinghoz és néhány kanál narancsszörppel ízesítem. Hagyom kihűlni. Közben felverem a tejszínt habbá és lereszelem a csokoládét (a reszelő uborkaszeletelő részén, akkor egy kicsit durvább reszeléket kapok). A kihűlt pudingba lazán beleforgatom a tejszínhabot és a csokireszeléket. A piskótalapra simítom a krémet, és a hűtőbe teszem hűlni. Közben egy sütőpapír lapra mintákat rajzolok, és csokit olvasztok. Sütőpapírból tölcsért készítek, ebbe kanalazom az olvasztott csokit, összezárom a tölcsér száját, a hegyét levágom és a sütőpapír hátoldalára az átlátszó rajzok mentén, felrajzolom a csokimintákat. A papírt a hűtőbe teszem és hagyom megszilárdulni. A lehűlt süteményt kockákra szeletelem, egy-egy tejszínrózsával és csokimintával díszítem. Hozzávalók: 2 egész tojás 2 dkg szalakáli 4 ek. tejföl 4 ek. olvasztott Ráma margarin 2 ek. cukor liszt Krémhez: Csokishoz ½ l tej 1 zacskó csokis puding 5 dkg margarin 12 dkg cukor 2 ek. liszt 2 ek. kakaópor Puncsoshoz: ½ l tej 1 cs. puncspuding por 5 dkg margarin 12 dkg cukor 2 ek. liszt rum A liszt kivételével a tészta hozzávalóit összekeverem, majd annyi lisztet adok hozzá, amennyit felvesz, hogy ne ragadjon. A tésztát 3 részre osztom, nagyon vékonyra kinyújtom és sütőpapírral bélelt tepsiben megsütöm külön-külön, majd félbe vágom, így 6 lapot kapok. Elkészítem a pudingokat külön-külön az előírás szerint. A végén belekeverem a margarint. A puncsos ízét egy kis rummal vagy rumaromával, a csokisét kakaóporral erősítem. Felváltva töltöm meg a lapokat a meleg krémmel, majd fóliát és egy vágódeszkát a tetejére teszek és súlyokkal kissé lenyomatom, hogy egyenletes legyen a tészta és a krém vastagsága. Kihűlés után csokival vonom be a tetejét. A csokit mikróban olvasztom fel kevés margarinnal vagy tejszínnel együtt, hogy puhább legyen, ha megszilárdul, és ne törjön a szeleteléskor. Legalább 1 nappal előbb el kell készíteni, hogy a tészta megpuhuljon. Megjegyzés: eredetileg 5 lapot kell sütni külön-külön, de siettem, így 3 lapot sütöttem, amit félbe vágtam. Így megmaradt egy lap, amit édes morzsának elhasználtam más sütihez. Ha külön sütöm, akkor kicsit vékonyabbak lesznek a lapok , ami jobb is, mert nálam a nagy tepsi is kisebb, mint az átlagos gázsütők tepsije.
Hozzávalók:
25 dkg babapiskóta
1 doboz (250 gr) mascarpone
3 tojássárgája
2 dl tejszín
1 cs. vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
5-6 ek. cukor
2 dl feketekávé + 1 ek. cukor
1 kupica likőr (lehet kávé, mandula, rum)
kakaópor
A tojássárgáját a cukorral jó habosra keverem. Hozzáadom a mascarponet, a vaníliás cukrot, a citromhéjat és tovább keverem. A tejszínt (vagy a Hullalát) habbá verem és lazán hozzákeverem.
Főzök egy 4 adagos kávét, 1 evőkanál cukrot ebbe is teszek (az eredeti receptben nincs) és hozzákeverek egy kupica likőrt. (Most éppen Amaretto likőr volt kéznél.) Annyi vizet öntök hozzá, hogy kb. 3 dl legyen.
Egy tálban sorba rakom a kávéban megmártott babapiskótát, majd rásimítom a krém felét, erre megint piskóta jön, majd a maradék krém.
Tetejére cukrozatlan kakaóport szitálok.
Megjegyzés: eredetileg a tejszín helyett a habbá vert tojásfehérjét kell hozzákeverni . Azzal is nagyon finom, de nekem még ez a 3 tojássárgája is sok nyersen, hát még az egész tojás, ezért kipróbáltam az éppen újonnan felfedezett Hullalával (cukrászhab, nővényi tejszín) és vele jobban is ízlett. Azóta maradtam is ennél. Most éppen igazi tejszín volt otthon.
Hűtőben legalább fél napig hagyom állni, de többnyire előtző nap készítem el.
Tésztához:
10 dkg porcukor
5 dkg vaj vagy Ráma
1 ek. méz
1 db tojás
30 dkg liszt
1 mk. szódabikarbóna
Krémhez:
9 dl tej
3 cs. vaníliás pudingpor
3 tojás sárgája
3 ek. étkezési keményítő vagy liszt
25 dkg porcukor